Populärteknik

Här är huset inte ens kvalster får plats i

Foto: Femto-ST
Foto: Femto-ST

Trångboddhet är sällan något gott – men att bygga smått är en dygd. Nu har franska forskare lyckats med bedriften att skapa världens minsta hus. Och här pratas det inte om m2 – utan om µm2.

Publicerad

Konceptet ”lab-on-fibre” är en teknik som handlar om att man ska integrera miniatyrenheter direkt på optiska fibrer. Något som gör att man kan utveckla nya optiska system. Men även om vinsterna med tekniken beräknas vara otroligt stora – har det hittills varit svårt att skapa tillräckligt små (och användbara) enheter. Ett av de stora problemen är att nanorobotarna inte klarar av att bygga så i så liten skala.

Men nu har man kommit ett steg längre. Forskare vid det franska Femto-ST institutet har tagit fram ett system som klarar jobbet. Nanofabriken µRobotex klarar av att bygga minimala enheter, och forskarna har demonstrerat dess kapacitet genom att bygga ett hus som är så litet att inte ens ett kvalster kan tränga sig in genom dörren. Forskningen beskrivs i en artikel i Journal of Vacuum Science and Technology A.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här