Hans glasögon kostar bara en femma

2013-11-12 15:03  

Ett helt nytt sätt att tillverka glasögon lokalt i utvecklingsländer har lanserats i ett tyskt biståndsprojekt.

Välgörenhetsorganisationen One Dollar Glasses har utvecklat en metod där materialkostnaden för ett par glasögon ligger omkring motsvarande fem kronor.

Tillverkningen som tar 15 minuter görs på plats i utvecklingsländer där ett par vanliga glasögon kan vara både dyra och svåra att få tag på.

Den transportabla enheten består av en trådböjningsmaskin där en 1 mm tjock tråd av fjäderstål formas individuellt till bågarna. Glasen som är av plast bearbetas sedan i en enkel fräsmaskin som anpassar storleken till bågarna.

Den enda energikälla som behövs är ett exempelvis solcellsuppladdat batteri som driver fräsmaskinen.

I projektet som bland annat drivs i Rwanda och Tanzania ingår utbildning av dem som ska tillverka bågarna och prova ut glasen som finns i styrkor från -6 till +6 dioptrier. En hel del av studiematerialet som används finns tillgängligt via webben inklusive en grundkurs i optik.

Hela utrustningen inklusive material för 1 000 glasögon kostar omkring 20 000 kronor. Tanken är att den köps in av en grupp via förmånliga lån som betalas av i takt med inkomster från tillverkningen.

Enligt projektets webbplats finns omkring 150 miljoner människor med handikappande synfel som kan korrigeras med glasögon som de inte har råd att köpa. Det leder i många fall till att dessa personer vare sig kan få ett jobb eller skaffa en yrkesutbildning.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/HsWGlJKz67w?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL