Gör ditt eget elbläck

2012-02-27 15:26  
Utrustning och kemikalier som behövs för att göra elektriskt ledande bläck. Foto: Jordan Bunker

En ny typ av elektriskt ledande bläck kan man tillverka själv.

Amerikanska forskare har utvecklat en ny typ av ledande bläck. Det kan appliceras på tyg, plast eller papper med en bläckstråleskrivare eller en airbrush.

I en pressrelease från University of Illinous säger forskarna att det nya bläcket kan användas för batterier, antenner, sensorer och solenergi.

Enligt forskarna innehåller de flesta typer av ledande bläck metallpartiklar uppblandade i en vätska. Men det nya bläcket består av silver som är upplöst i en blandning av silveracetat och ammoniak. Det gör att det kan sprutas genom munstycken som är mycket mindre än de som krävs för partikelbaserat bläck.

Det nya bläcket kan dessutom blandas ihop på bara några minuter medan partikelbläck tar flera timmar att producera och dessutom kräver flera tillverkningssteg.

Bloggaren Jordan Bunker har studerat forskarnas rapport och säger sig ha tillverkat det nya bläcket grundat på rapporten.

I sin blogg har han publicerat en utförlig beskrivning av hur det går till.

Då han inte hade tillgång till något kemilabb fick kan köpa in labbutrustningen som behövdes. Inklusive de kemikalier som krävs kostade hela projektet omkring ett tusen kronor.

Men det funkade inte när Jordan Bunker applicerade bläcket på vanligt papper.

Däremot gick det utmärkt att måla upp ett ledningsmönster på en glasskiva där han ledde fram ström till en lysdiod.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt