Google räknar med porr

2013-02-12 14:03  
Så här kan sökresultaten bli om man räknar i Googles söktjänst.

Mattefunktionen i Googles söktjänst kan ge oväntade resultat. Som länkar till porrsidor.

I Googles söktjänst finns en inbyggd mattefunktion. Skriv exempelvis in "1+1" i sökrutan så dyker svaret "2" upp tillsammans med en virtuell miniräknare.

Sökfunktionen  klarar även av mer komplexa beräkningar som "-4^(1/4)".

Men då blir svaret något oväntat. Visserligen dyker den korrekta beräkningen "-1.41421356237" upp som första svar. Men sedan följer en lista med länkar till hundratals porrsidor. Väljer man bildsök i stället för webbsök blir man lika överraskad.

Det handlar om en bugg i Googles söktjänst som upptäckts av en besökare på sajten Quora, skriver NBC News.

Förklaringen är att Google vid sidan av att beräkna talet även kör söktermerna som normalt textsök. Då betraktas parantes som citattecken och minus för att utesluta oönskade ord från sökresultaten.

Då utläses "-4^(1/4)" som en sökning efter sidor som innehåller "1" och "4"  bredvid varandra plus sidor som inte innehåller "4".

Uppenbarligen finns inga sidor som både har och saknar "4". Då ska inga sökresultat presenteras, skriver Googles sökingenjör Jeremy Hoffman på Quora.

Men i stället dyker en massa porrlänkar upp. Anledningen är att sådana sajter är kraftfullt optimerade för att dyka upp som resultat på så många sökningar som möjligt.

Nu är emellertid en buggfix på gång enligt Quora. Men den är inte implementerad när detta skrivs.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL