Fåglar misstänkta pyromaner

2016-02-10 12:08  
Brunfalken är en av de rovfåglar som misstänks kunna starta skogsbränder medvetet. Foto: All Over Press & Bob Gosford

Rovfåglar har setts starta skogsbränder avsiktligt för att kunna fånga bytesdjur.

Ända fram till mitten av 1900-talet sades att bara människan använde verktyg. Men nu vet man att såväl apor som papegojor och kråkor har den förmågan.

Nu hävdar en forskare från Australien att rovfåglar medvetet kan starta skogsbränder. Han heter Bob Gosford och studerar aboriginernas kunskap om fåglar vid Charles Stuart University i New South Wales.

Och det är just Australiens urinvånare som berättat för honom att de sett glador och falkar som plockat upp glödande träpinnar från bränder och flugit iväg med dem till andra platser och startat bränder, skriver IFL Science.

Nu har dessa iakttagelser bekräftats av brandbekämpare och skogsvaktare som sett samma sak vilket lett till att Bob Gosford presenterat sina iakttagelser på konferenser som anordnats av Raptor Research Foundation och Association for Fire Echology. Han arbetar även med en rapport ämnad för en vetenskaplig tidskrift.

Ett resultat av skogbränder är att djuren flyr bränderna. Exempelvis de grodor och ormar som är rovdjursföda och under flykten blir lättfångade byten. Det lockar så många fåglar att en del blir utan föda. Bob Gosfords teori är att vissa glador och falkar då startar en ny brand där konkurrensen om bytet inte blir lika stor.

Rovfågelsexperten Steve Debus vid University of New England stöder den nya teorin:

- Jag tror att glador och falkar är tillräckligt intelligenta för att medvetet starta skogsbränder då brunfalkar har setts släppa brödsmulor från picknickplatser i sjöar som bete för att locka fiskar till ytan, säger han till Mysterious Universe.

Men det finns ännu inga fotografier eller videor som stöder brandtesen. Därför hoppas Bob Gosford att publiciteten om han arbete ska locka allmänheten att ta med sig kameror och fotografera när de besöker relevanta platser.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL