Populärteknik

Egen gps-karta del 2

1. Montera ihop de inskannade eller nedladdade kartdelarna i ett bildredigeringsprogram. Rita in två referenspunkter i respektive hörn.
2. Leta upp de två referenspunkterna i Lantmäteriets webbtjänt och högerklicka så visas koordinaterna.
3. Här är de val som ska göras för kalibreringen.
4. Det EPGS-nummer som ska väljas för Lantmäteriets projektionsmetod är 3006. Ett tryck på 1 under Coordinates öppnar kartan för kalibrering.
5. Kartans två referenspunkter ska flyttas till hårkorset som sedan klickas. Därefter skriver man in Lantmäteriets koordinater för respektive referenspunkt
6. Om allt gjorts rätt och du befinner dig inom kartans område visar gps-markeringen din position.

Vissa kartor kan göras om till egna gps-kartor för mobilen och surfplattan på ett enkelt sätt.

Publicerad

I en tidigare artikel beskrevs hur man med en app och inskannade papperskartor och kartor från webben kan göra egna gps-kartor för mobilen och surfplattan. Den visade en generell metod som kan användas för i stort sett alla typer av kartor. Men tillverkaren av appen Multiplans har i ett brev till Ny Teknik beskrivit en mycket enklare metod när det handlar om kartor där man vet vilken projektion som använts för att framställa kartan.

Den metoden kan exempelvis användas för de kartor som Lantmäteriet presenterar i sin webbtjänst. Appen finns för Iphone och iPad men liknande appar finns även för Android. Några av dessa nämns i den tidigare artikeln och i kommentarerna till denna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här