Populärteknik

Dyra maskiner letar små partiklar

Tänk er ett fält med djup lössnö. Skidåkaren tar sig lätt över fältet i god fart, men utan skidor blir det värre. Har man snöskor kan man ta sig fram, men långsamt. Och den som inget har på fötterna sjunker ner till midjan och kommer knappt någonstans alls. Ungefär så fungerar Higgs-fältet. Skid­åkarna är som snabba fotoner, de med snöskor är elektroner och andra leptoner, medan de som sjunker ner i fältet och fastnar är kvarkar och tunga bosoner. Teckning Kaianders Sempler

Kan det verkligen löna sig att lägga ner så mycket pengar på att leta efter något så litet som Higgs-bosonen? En ny bok reder ut begreppen.

Publicerad

All materia har massa, det är alla överens om, men varför? Problemet är att när forskarna plockar isär materien till sina allra minsta beståndsdelar – från molekyler till atomer till protoner och neutroner till kvarkar – så försvinner plötsligt massan i tomma intet i deras ekvationer.

Vart tar den vägen? Eller snarare, vad är det som gör att något överhuvudtaget kan ha massa? En fysiker vid namn Peter Higgs vid universitetet i Edinburgh grubblade över saken i början av 1960-talet, och kom fram till en teori. Så här lyder den i korthet:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här