Duvor rapporterar luftföroreningar

2016-03-16 10:49  
Via en mobilapp kunde londonborna komminicera med duvorna som mätte luftkvalitet. Foto: DigitasLBi

Duvor försedda med sensorer för luftföroreningar rapporterar luftkvaliteten med Twitter.

Förra veckan fick londonborna hjälp av tio duvor att kontrollera luftföroreningarna i staden.

Fåglarna var försedda med en liten sele där sensorer mätte halterna av kväedioxid och ozon. Via en mobilapp presenterades en karta över London som visade var duvorna befann sig. Sedan var det bara att skicka ett tweet till duvorna som returnerade ett svar med uppgifter om luftkvaliteten.

Projektet som kallas Pigeon Air Patrol var en av vinnarna i en tävling anordnad av Twitter som ville uppmuntra kreativa sätt att använda internettjänsten, skriver New Scientist.

Med tio duvor kunde bara en liten del av London mätas och projektets syfte är främst att sprida kunskap om problemet med luftföroreningar.

Men tillsamman med Imperial College i London planeras ett nytt projekt. Då ska 100 londonbor utrustas med små bärbara sensorer som ska kartlägga luftföroreningarna i staden, skriver universitetet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt