Drönaren som inte krockar

2016-03-02 13:21  
DJI Phantom 4 har sensorer som upptäcker hinder och styrningen kan göras via en surfplatta där man bara pekar ut vart drönaren ska flyga och vilka objekt den ska följa och filma. Foto: DJI

En ny konsumentdrönare tar ett stort steg mot att vara självflygande.

Under senare år flera drönare presenterat som själva upptäcker hinder och undviker dem. Men det har främst handlat om forskningsprojekt. Nu finns emellertid en drönare för konsumentmarknaden som i det närmaste är krocksäker.

Det är DJI som nyss börjat sälja sin nya Phantom 4 med funktioner som gör den närapå självkörande.

Med fyra sensorer som komplement till den traditionella videokameran bygger drönaren upp en 3d-bild av terrängen. Möter den ett hinder så flyger den antingen runt eller över detta. Kan inte hindret undvikas återvänder Phantom till piloten på marken.

Även manövereringen är delvis automatiserad. Via en app är det bara att peka ut ett mål på mobilens eller surfplattans bildskärm så flyger drönare dit. Man kan även markera ett föremål så följer Phantom 4 det. Drönaren kan till och med cirkla över det valda objektet och hela tiden rikta videokameran mot det.

Maxfarten är 72 km/h och räckvidden upp till fem kilometer. Det stora batteriet på 5,3 Ah ger en flygtid på omkring 28 minuter och priset är motsvarande omkring 15 000 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL