Drönaren gömmer sig i havet

2016-03-21 11:56  

En ny drönare kan vänta i havsdjupet i flera månader och sedan flyga upp i luften och spana.

John Hopkins University i USA har expertis både när det gäller u-båtssystem och flygande drönare. Nu har forskarna kombinerat dessa kunskaper och utvecklat drönaren Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System, CRACUNS.

Den kan användas både som ett undervattensfartyg och som en vanlig flygande quadkopter. I undervattensläge kan den vrida sig 90 grader och använda propellrarna för sidoförflyttningar i hastigheter som kan överträffa u-båtarnas.

I labbtester har drönaren varit nedsänkt i saltvatten i två månader utan att visa tecken på korrosion eller minskad manöverförmåga, skriver universitetet.

Ett användningsområde kan vara hjälp för ubåtar som då kan skicka upp drönare för spaning utan att u-båten behöver inta ytläge. Drönarna kan även i svärmar köras under vattnet mot något militärt farligt område och hålla sig dolda under långa tider innan de snabbt skickas upp för att spana och sedan dyka ner igen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL