Det här ska bli största solvärmeverket

2016-02-08 13:34 Jan Melin  
En halv miljon tolv meter höga speglar samlar solljus som ger 160 MW. Foto: TT

Nu har solvärmeverket som ska bli världens största körts igång.

Förra veckan startade Marockos kung Mohammed VI första etappen av solvärmeverket Ouarzazate, OSPC, som ligger i kanten av Saharaöknen som får omkring 3 000 soltimmar per år. I kraftverket som heter Noor 1 koncentreras solljuset i 500 000 tolv meter höga spegla som värmer vätskefyllda rör till nästan 400 grader Celsius. Den vätskan värmer i sin tur vatten vars ånga driver turbiner som tillsammans ger 160 MW. När de två kommande anläggningarna Noor 2 och Noor 3 är färdiga 2018 kommer den sammanlagda effekten bli 580 MW, skriver The Guardian.

Då blir solvärmeverket världens största i sitt slag och förpassar Ivanpah Solar Power Facility i USA på 392 MW till en andraplats.

I och med att värmen från kraftverket även ska lagras i smält salt är målsättningen att kunna leverera elkraft omkring 20 timmar per dygn.

Kraftverket som kommer att ha kostat omkring motsvarande 32 miljarder kronor när det är färdigbyggt är en del av Marockos målsättning på att 42 procent av all el ska komma från förnybara energikällor 2020. Idag importerar Marocko omkring 97 procent av all energi, skriver The Verge.

Enligt Reuter blir elpriset från det nu igångkörda Noor 1 motsvarande 1,60 kronor/kWh.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS