Populärteknik

Den stora franska vinbataljen 1907

Marcellin Albert eldar massorna.
Albert framför de revolterande vinodlarnas högkvarter.
Minnesskylten förkunnar att här bildade Marcelin Albert 1907 vinodlarnas försvarskommitté. Foto: Kaianders Sempler
Minnesskylt uppsatt vid hundraårsminnet av vinbataljen 1907. Foto: Kaianders Sempler
En grupp av Ny Tekniks och Teknikhistorias läsare besöker Café Marcelin Albert i september 2015 under ledning av Eri Mellgren och Kaianders Sempler. Foto: Guillaume Teyssié.

De senaste hundra åren har franska regeringar haft stor respekt för sina trilskande bönder, och ymnigt subventionerat jordbruket. Inte så konstigt. Man vill inte upprepa misstaget från 1907, när regeringen Clemenceaus försök att kväsa vinbönderna i söder förde landet till randen av inbördeskrig.

Publicerad

Egentligen började det hela redan i slutet av 1600-talet. En herre vid namn Pierre-Paul Riquet tog initiativet till att bygga Canal du Midi, en kanal genom Languedoc i Sydfrankrike, för att förbinda Atlanten och Medelhavet. Den 24 maj 1681 öppnade kanalen med sina 86 slussar, och förändrade i ett huj villkoren för bönderna i det torra landskapet.

Marken i Languedoc lämpade sig dåligt för jordbruk. De torra somrarna gjorde att det inte gick att odla spannmål. Det enda som växte ordentligt var vin, som ju har en förmåga att trivas i praktiskt taget vilken skräpmark som helst, bara solen skiner. När kanalen nu blev klar hade bönderna plötsligt möjlighet att transportera vinet till marknaderna norrut i landet. Languedoc blev storproducent av ordinaire, enkla bordsviner, och trakten blomstrade.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här