Populärteknik

Den flygande kuben kan fånga alla bollar

Foto: ETH Zürich

Just nu utvecklas några av de mest innovativa drönarna av studenter i Zürich. Se kubformade Omnicopter jaga ikapp och fånga bollar som slängs på måfå. Voliro imponerar i luften – nu ska farkosten lära sig att gå på land, och simma.

Publicerad

I maj presenterade ETH Zürich sin ”Omnicopter”. De flesta flygfarkoster har preferenser för hur de helst rör sig genom luften, men den schweiziska drönaren klarar alla riktningar lika bra.

Omnicopter utgörs av ett fyrkantigt ramverk där åtta propellrar sitter sfärformat i mitten. I och med att de är vinklade i alla riktningar har farkosten en helt ohindrad manövreringsförmåga. Den artificiella intelligensen gör den dessutom ruggigt träffsäker.

För att demonstrera kapaciteten hos algoritmen lärde studenterna farkosten att fånga en boll. När föremålet slumpmässigt kastas upp i luften beräknar drönaren 10 000 olika sätt att fånga bollen i sin lilla håv, och väljer sedan den minst krävande manövern. Allt sker på 20 millisekunder. Kolla in klippet:

Nu har ETH Zürich presenterat ännu en unik drönare. Elva studenter har jobbat vidare med några av styrkorna från Omnicopter – och resultatet av nio månaders utvecklingsarbete är ”Voliro”.

Det är en hexacopter där de sex motorerna sitter fritt omkring flygkroppen. Propellrarna kan vinklas åt alla håll, vilket innebär att drönaren kan hovra i alla positioner. Se klippet här:

Det finns uppenbara fördelar med att kunna rikta hela farkosten i önskad vinkel, exempelvis för övervakningsutrustning som ska besiktiga installationer som pipelines eller broar. Men teamet bakom Voliro nöjer sig inte med detta.

Studenterna har utannonserat att de vill utveckla en version som kan röra sig på marken – och manövrera i vatten. Hur det sistnämnda ska gå till är oklart, men för rullandet finns idéer om att sätta en roterande sfär i mitten av farkosten. Tre av rotorenheterna kan då agera som landningsställ.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!