Populärteknik

De hälsobringande vattnen

Den svenske 1700-talskemisten Torbern Bergmans sura mage var orsaken till att den kemiska analysen av spårämnen i källvatten utvecklades. Samtidigt uppfann Bergman den kolsyrade läskedrycken.

Publicerad

Under 1700- och 1800-talen var det fashionabelt att resa till kurorter och dricka brunn ur hälsokällor. Av detta blev man frisk och kry och stark, en sak som var känd redan från antiken. Det hälsobringande vattnet kom vanligtvis från källor i kalkrika trakter, men det fanns hälsokällor även i det malmrika Bergslagen. Men vad var det egentligen som vattnen innehöll?

Uppsalakemisten Torbern Bergman besvärades av bullrig sur mage. För att kurera detta konsumerade han stora mängder importerat vatten från hälsokällor på kontinenten. Detta kostade honom en hel del pengar, så han beslutade sig för att undersöka om han inte kunde tillverka lika hälsobringande vatten billigare med kemins hjälp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här