Dammsugare renar stadsluften

2015-09-23 11:32  
På en timme renar tornet 30 000 kubikmeter förorenad stadsluft. Foto: Studio Roosegarde

En sju meter hög luftrenare gör det lättare att andas i parken.

Sedan början av september finns en sju meter hög luftrenare uppställd i en park i Rotterdam. Den står där för att sprida frisk luft till besökarna och göra parkbesöket mer angenämt.

Tornet fungerar som en dammsugare och kan rena 30 000 kubikmeter luft per timma som via aktiva filter tar bort omkring 60 procent av de förorenande luftpartiklarna i staden, enligt Smog Free Projects webbplats.

I tornet genereras positivt laddade joner som fäster på luftpartiklarna i den insugna luften. De fångas sedan upp av negativt laddade eletroder och samlas in för att pressas ihop till "Smog Diamonds" som säljs för att ge mer pengar till projektet.

Vad tornet kostar har inte offentliggjorts men enligt Extreme Techs beräkningar bör priset ligga omkring motsvarande 800 000 kronor.

Vid sidan av att användas utomhus kan tekniken även användas för att rena luften i exempelvis parkeringsgarage. När luftrenaren testades i ett sådant blev reningsgraden 70 procent, skriver The Guardian.

Det filter som utvecklats för projektet har även sålts till USA där 12 renhållningsbilar i New York ska utrustas med luftrenaren.

Efter testen av tornet i Rotterdam ska tornet flyttas till Kinas huvudstad Beijing för vidare tester.

The Smog Free Tower marknadsförs inte som en generell lösning av smogproblem men kan bli ett verktyg för att göra luften mer hälsosam på platser där det samlas mycket människor.

Ett syfte med projektet är även att göra människor medvetna om storstädernas smogproblem.

"En person som andas in tornets rena luft kanske får en chock när han eller hon återvänder till stadens förorenade luft utanför den rena luftbubblan", skriver The Guardian.

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt