Dags för elektroniska nummerplåtar

2013-09-16 13:09  
De elektroniska nummerplåtarna kan fjärrstyras och visa om fordonet exempelvis är oförsäkrat. Foto: Compliance Innovations

Flera stater i USA ska på försök ersätta registreringsskyltar av metall med digitala skärmar.

Ett lagförslag i Kalifornien öppnar för en test av elektroniska registreringsskyltar för motorfordon, skriver Ars Technica.

På en bildskärm visas registreringsnummer kompletterad med information om exempelvis giltighetstid och betald fordonsskatt. Upplysningar som idag förmedlas via klistermärken på nummerskylten. Den årliga portokostnaden för att skicka ut dessa uppgår i USA till omkring 20 miljoner dollar. Med elektroniska skyltar kan informationen uppdateras gratis och automatiskt via exempelvis mobilnäten vilket är ett av skälen till intresset för den nya tekniken.

Det blir även möjligt att visa text som "oförsäkrad" eller "körförbud" vilket gör det lättare för polisen att upptäcka lagbrytare och få bort farliga fordon från vägarna.

Om någon stjäl ens bil kan även myndigheter fjärrstyra texten på skylten som då visar "stulen".

Men det finns även idéer om att skyltarna ska kunna visa reklam när fordonet står stilla.

I det nya lagförslaget föreslås ett pilotprogram där maximalt 160 000 fordon i Kalifornien får sina aluminiumskyltar utbytta mot elektroniska skärmar. En test som senast ska vara avslutad i januari 2017.

Ett av flera företag som presenterat teknik för elektroniska skyltar är Compliance Innovations. Deras nummerplåtar använder så kallat digitalt bläck som kan visa text utan strömförsörjning. Enda gången det krävs en elektrisk spänning är när texten ska ändras. Den fås från batterier som laddas av solceller vilket gör nummerplåtarna självförsörjande med el.

Andra stater som planerar liknande försök är South Carolina, New Jersey och Florida, skriver Autoblog.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL