Centimeterprecision i gps-klockan

2016-02-11 14:27  
Med ny databearbetning kan gps-systemet erbjuda exakt positionering i bärbara apparater. Foto: UCR

En ny metod kan ge en exakthet på några centimeter i bärbara gps-navigatorer.

Gps-mottagare har ofta som bäst en noggrannhet i positionsangivelsen på några meter. Det är inte tillräckligt för exempelvis självkörande bilar och autonoma drönare som bör veta exakt var de befinner sig. En bättre noggrannhet går att uppnå med olika hjälpsystem men det kräver ofta en datorkraft som inte mobiler och bärbara navigatorer erbjuder.

Men nu har forskare vid University of California i Riverside utvecklat en ny teknik där behovet av datorkraft har minskats rejält, skriver universitetet.

Forskningen syftar främst på att utveckla gps-systemet för autonoma fordon men passar även för exempelvis mobiler, smarta klockor och andra bärbara gps-navigatorer som då kan erbjuda centimeterprecision.

Den nya exaktheten fås genom att kombinera gps med så kallad tröghetsnavigering via gyroskop, accelerometrar och magnetometrar.

"Hittills har det krävt en ganska stor datorkraft vilket begränsat vardagsanvändningen. Men forskarna har ändrat det med sitt system som ger stor noggrannhet med hjälp av en datorkraft som är flera magnituder mindre än i tidigare system", skriver universitetet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt