Bygg världens enklaste elbil

2015-12-11 09:31  
Två magneter, ett batteri och lite aluminiumfolie är allt som behövs för att bygga en elbil. Foto: Magnetic Games

Med komponenter som kanske redan finns i verktygslådan kan man snabbt bygga en eldriven bil.

Med ett vanligt 1,5 V batteri, lite aluminiumfolie och två runda neodymmagneter kan man enkelt bygga världens enklaste eldrivna bil. Principen demonstrerades redan 1821 av den brittiske fysikern Michael Faraday och sedan dess har många exempel på dessa så kallade homopolära motorer presenterats.

I en video på Youtube visas hur motorn kan bli en enkel bil. Två runda magnet sätts fast på batteriets poler och när bilen placeras på en bit aluminiumfolie rullar den iväg rakt fram. Om man använder två magneter med olika diameter kan bilen fås att köra i en rund bana. Med flera bilar på aluminiumbanan kan man sedan ordna en liten racertävling.

En enkel förklaring av fenomenet som bygger på så kallad lorentzkraft är att strömmen som leds genom aluminiumfolien går vinkelrätt genom riktningen på det magnetfält som alstras av de två magnethjulen vilket leder till att en kraft uppstår som får bilen att rulla

Men det gäller att vända magneterna rätt i förhållande till vilken av batteriets poler de kopplas till. Enklast är att pröva sig fram.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL