Populärteknik

Budkrig om ai-tavlan gav rekordpriset 4 miljoner kronor

Konstverket heter Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy. Porträtt från 1300-talet till 1900-talet ingick i bilddatan.

Christies i New York auktionerade ut sitt första ai-genererade konstverk. Alla överraskades när priset drevs upp till nära fyra miljoner kronor. Den artificiella intelligensen har matats med 15 000 porträtt.

Publicerad

Ett suddigt och ofullbordat porträtt av en ung man har väckt uppståndelse, för rekordverket är skapad av artificiell intelligens. Bakom den digitala konstnären står det Paris-baserade kollektivet Obvious Art. De är absolut inte först med att visa upp ai-genererad konst, utan bedriften ligger i att de har lyckats sälja den – svindyrt.

Trycket döpt till Edmond de Belamy from Famille de Belamy såldes av Christies i New York. Det anrika auktionshuset, som aldrig tidigare hade sålt ai-genererad konst, uppskattade att verket skulle dra in 7 000-10 000 dollar. Men ett budkrig utbröt mellan fem spekulanter, och slutpriset blev istället otroliga 432 500 dollar – motsvarande strax under fyra miljoner kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här