Populärteknik

Billigt armband kan motverka hudcancer

UV-armbandet är anpassat för sex olika hudtoner. Foto: Kiralee Greenhalgh
Den bärbara, pappersbaserade sensorn visar hur mycket UV-strålning användaren har utsatts för. Ju grinigare smiley desto närmare har användaren nått sin gräns. Foto: Wenyue Zou
Forskarna Rajesh Ramanthan, Wenyue Zou och Vipul Bansal från RMIT University har utvecklat en enkel UV-sensor som kan bäras som ett armband. Foto: RMIT University

D-vitaminbrist, brännskador och ökad risk för hudcancer. Hur mycket du är ute i solen påverkar hälsan på olika sätt. Forskare har tagit fram ett armband som varnar för när solexponeringen blir skadlig.

Publicerad

Får du för lite solljus kan det leda till D-vitaminbrist. För mycket sol kan orsaka brännskador och öka risken för hudcancer. Därför är det bra att se till att hålla dig inom ett hälsosamt spann. En forskargrupp RMIT University i Melbourne har tagit fram ett enkelt och billigt armband för att kunna göra just detta.

”Det låga priset och den barnvänliga utformningen kommer att göra det lättare att använda dessa UV-sensorer och öka medvetenheten om säkerhet i solen” säger en av forskarna bakom uppfinningen, professor Vipul Bansal, i ett uttalande.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här