Berömda tenorens sidekick: svenska roboten Yumi

2017-09-12 13:14  

Ikväll tänker Yumi och Andrea Bocelli leda en konsert tillsammans.

Nu tar en svensk robot bokstavligt talat över dirigentpinnen. Coboten (samlingsnamnet på robotar med förmåga att samarbeta med människor) Yumi från ABB ska leda en filharmoniorkester i Pisa. Bredvid sig har Yumi den berömda tenoren Andrea Bocelli.

Coboten har inför kvällens konsert övat tillsammans med teaterchefen Andrea Colombini.

Genom att flytta Yumis armar har Colombini programmerat in det rörelsemönster han själv skulle använt som dirigent. Sedan har rörelserna finjusterats med programvara från ABB.

”Jag måste få lov att säga att resultatet är fantastiskt. Dirigentens nyanserade gester har återskapats på en nivå som jag trodde var omöjligt. Men vi lyckades: Yumi uppnår en väldigt hög följsamhet i gesterna, med en otrolig mjukhet och uttrycksfullhet. Jämfört med stelheten hos tidigare robotar är det ett stort steg framåt”, skriver Colombini på ABB:s hemsida.

Yumi kommer att dirigera stycken av Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Konserten är en del av den internationella robotfestivalen i Pisa.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt