Batteriet spårar mobilen

2015-02-23 14:46  
Så här såg strömförbrukningen ut i två olika mobiler som färdades samma väg. Foto: Stanford University

Mobilens strömförbrukning kan visa var den befinner sig.

En app som får tillstånd att använda mobilens gps eller data från radiosignaleringen kan självklart lokalisera mobilen. Men nu har forskare vid Stanford University i USA visat att något så harmlöst som data om mobilens strömförbrukning kan visa var den befinner sig.

Det visas i rapporten "PowerSpy: Location Tracking using Mobile Power Analysis".

Forskarna skapade appen Power Spy som de laddade in i en androidmobil. Den registrerar bland annat effektförbrukningen i mobilen över en tidsperiod. Det forskarna utnyttjat är att mobilens strömförbrukning är beroende av signalstyrkan från basstationerna i mobilnätet. När basstationen är på långt avstånd eller befinner sig i radioskugga drar mobilens radioenhet mer ström. När forskarna sedan färdades med sin mobil längs olika vägsträckor fick de en "karta" som visar hur effektförbrukningen ser ut på olika platser.

Genom att jämföra den kartan med insamlade effektdata från en annan mobil kan de visa var den mobilen befunnit sig.

Strömförbrukningen i mobilen påverkas givetvis av andra funktioner än radioenheten. Men den drar mest ström och via maskininlärning kunde forskarna utveckla algoritmer som frilade just radioenhetens strömanvändning.

Om någon utvecklar en app med den här funktionen dold kan det bli lätt att lura användare då de bara behöver godkänna att appen använder effektdata vilket kan verka ofarligt. Enligt forskarna finns det redan 179 androidappar tillgängliga via Google Play som använder sådan data. Förmodligen av helt andra skäl än att spionera.

Ett syfte med forskarnas rapport är att göra mobilanvändare medvetna om att det finns flera hittills okända metoder att spåra dem eller samla in annan personlig data. Forskarna hoppas även att det utvecklas nya säkerhetskontroller innan tredjepartsappar ges tillstånd att använda mobilens olika sensorer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt