Populärteknik

Att få resurserna att räcka

Årets ekonomipristagare försöker lösa de verkligt stora frågorna – hur skapar vi rättvisa system för hållbart utnyttjande av jordens gemensamma resurser? Med mer transparans och demokrati, är svaret.

Publicerad

Har ni hört talas omproblemet med ”Fångarnas dilemma?” Om inte, låt mig då förklara. Det handlar om en klassiker inom spelteorin, där det visar sig att det mest rationella valet inte är det optimala. Så här lyder problemet, som först formulerades på 1950-talet:

”Två misstänkta grova brottslingar har arresterats och placerats i var sin cell, så att de inte kan kommunicera med varandra. De får nu veta att den som tjallar på den andre kommer att få sitt straff mildrat som tack för hjälpen, ja han kommer faktiskt att slippa fängelse. Den som emellertid väljer att hålla tyst riskerar att dömas till tio års fängelse, om den andre tjallar. Skulle båda tjalla kommer de dock att dömas till två år var. I det fall att båda håller tyst gör den ofullständiga bevisningen att de bara kan dömas till kortare straff.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här