Airbus vill lyfta in alla passagerare samtidigt

2015-12-02 14:25  
Passagerarna kliver in i kabinen redan i terminalen. Sedan lyfts kabinen på plats i planet, vilket minskar tiden för oönskade dyra markstopp. Foto: Airbus/USPTO

Airbus har patenterat ett system där hela passagerarkabinen är en modul som lyfts på plats.

För flygbolagen är det viktigt att göra markstoppen så korta som möjligt. Ett sätt är att se till att planet töms och fylls snabbt med passagerare. Nu har Airbus fått ett patent i USA på en helt ny lösning av problemet. Hela passagerarkabinen är en modul som sänks ner och lyfts upp ur en hålighet i flygkroppen. Då kan passagerarna i god tid innan avgång inta sina platser i flygteminalen och bara vänta på att de ankommande resenärernas kabinmodul lyfts ur planet.

Vid sidan av den nya flygplanskonstruktion finns i patentet även beskrivningar av hur en terminal ska utformas för att hantera de nya kabinmodulerna.

Passagerarmodulen kan även bytas ut mot en modul för fraktgods vilket gör att samma plan snabbt kan växla mellan olika flyguppdrag.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL