3d-skanna för hand

2013-11-26 14:11  
Den handburna 3d-skannern kan avbilda hela människor som då kan kopieras med en 3d-skrivare. Foto: 3D Systems

En handburen skanner kan läsa in en hel människa.

För att kopiera ett föremål för 3d-utskrift krävs för det mesta en skanner.

I takt med att 3d-skrivarna blivit överkomliga i pris dyker det upp allt fler 3d-skannrar för konsumentmarknaden. De flesta bygger på att föremålet som skannas placeras på en snurrande skiva där lasrar och kameror mäter och fotograferar från olika vinklar. Dessa skannrar klarar oftast bara av att förvandla ganska små föremål till 3d-filer för utskrift.

Men den nya 3d-skannern Sense från 3D System är utformad på ett annat sätt och är handburen. Objektet som ska skannas kan placeras på valfri plats och vara så stort som 3m x 3m x 3m. Då kan exempelvis en hel människa eller motorcykel avbildas. I skannern finns en infraröd laser som mäter upp föremålet och en kamera som registrerar färger. När man vandrat runt objektet och fångat det i tillräckligt många vinklar förvandlas dessa data till en 3d-fil via ett medföljande datorprogram. Filformaten som kan väljas är STL, OBJ och PLY vilket gör att utskrifterna kan göras med i stort sett alla 3d-skrivare.

Skannerns upplösning för höjd och bredd är 0,9 mm och i djupled 1 mm. I USA kostar Sense 3D Scanner motsvarande 2 600 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/nahPdFmqjBc?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL