Tusentals får lämna Ericsson

2016-07-20 09:19  
Foto: Ericsson

Ericsson drämmer till med ett nytt stort sparpaket för att möta en svagare försäljning. Facket befarar att tusentals får gå bara i Sverige.

Aktien föll hårt på Stockholmsbörsen och hade vid stängning sjunkit med 5,6 procent.

Försäljningen totalt sett faller med hela elva procent och på marknader som Ryssland har intäkterna nästan upphört. Den underliggande vinsten rasar ännu mer, 40 procent. Och vd Hans Vestberg ser inga ljusglimtar under resten av året.

Pressad av aktiemarknaden lägger han fram ett nytt stort sparpaket.

Nu dubblar Ericsson sitt sparprogram. Det kommer innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen, oklart var i nuläget, enligt Hans Vestberg. Bara under andra kvartalet försvann 3 800 tjänster.

– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg.

Av totalt 116 000 anställda finns drygt 15 000 i Sverige. Baserat på tidigare liknande storlek på sparpaket räknar facket med fyrsiffriga neddragningar i antal tjänster bara i Sverige.

Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för akademikerna på Ericsson, är kritisk till sättet som ledningen möter en sämre försäljning. Samma medicin som tidigare, med alltför kortsiktig kostnadsjakt som slår mot utveckling av produkter företaget ska leva av om några år, anser han

– Men vi måste överleva i morgon också, säger han.

Han tycker att Ericssonledningen har fått för mycket slagsida åt det ekonomiska.

– Det är för lite ingenjörstyngd i ledningen just nu och för mycket ekonomityngd, säger Norlander.

Enligt Dagens industri är Ericssons huvudägare Investor och Industrivärden nu överens om att Hans Vestberg måste sluta som vd, men har problem att hitta en lämplig efterträdare som är villig att ta jobbet i telekomjätten.

Enligt tidningens uppgiftslämnare är det osäkert hur lång tid det kan ta innan ett vd-byte kan genomföras.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer