Tekniknyheter

Så ska Norge odla sin lax i öppet hav

Kassen i genomskärning. Foto: Royal Salmon
Odlingskassen i öppet vatten. Foto: Royal Salmon

Redan nästa år ska Norge få sin första fjärrstyrda laxodling ute till havs. Med en volym på 120 000 kubikmeter kan buren husera 600 000 fullvuxna fiskar samtidigt.

Publicerad

De senaste åren har vårt grannlands laxodlingar hamnat i blåsväder – för allt från vanskötta fiskar till kritik kring hållbarhetsfrågor. Nyligen satte Åre kommun totalstopp för att servera norsk lax i sina skolor och förskolor. Med 1,1 miljon levererade ton under 2018 är Norge den största exportören av odlade laxfiskar, och industrin är landets tredje största inkomstkälla efter råoljan och naturgasen.

Strax under 3 500 odlingar huserar omkring 400 miljoner laxar och öringar, men cirka 15 procent av dem dör i förtid. Laxlusen är ett stort problem i de traditionella fållorna. Parasiten kostar industrin tiotals miljarder kronor årligen, men nu hoppas man att en ny odlingsmetod ska kunna få bukt med problemet. Det handlar om en fjärrstyrd fålla som istället för att ligga i fjordarna kommer flyta på öppet hav – och förhoppningen är att den första ska vara i drift redan nästa år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här