Så kan Sydkorea förändras av dom mot Samsung-topp

2017-08-28 07:26  
Lee Jae-Yong inför förhör. Foto: Avalon/insight media

När Samsungtoppen Lee Jae-Yong i fredags dömdes och fängslades för bestickning var det inte bara ett hårt slag mot honom själv och elektronikjätten.

Domen kan även tvinga fram reformer av de familjeägda företagsstrukturer som byggt upp landet, menar analytiker.

– Det finns en välgrundad oro för att sydkoreanska företag har för stort ekonomiskt inflytande över det politiska systemet genom tjänster och vänskapsband, säger Robert Kelley, statsvetare vid universitetet i Pusan, till nyhetsbyrån AFP.

Det ekonomiska under som Sydkorea genomgick efter Koreakriget byggdes till stor del upp av familjeägda företagsimperier, så kallade chaebol, som skapat internationella varumärken som LG, Hyundai och Samsung.

Men systemet byggde på förmånliga villkor, toppstyrning och täta och ofta korrupta kontakter mellan den politiska och ekonomiska makten. Vilket blev smärtsamt tydligt när domstolen i fredags slog fast att Lee Jae-Yong mutade den dåvarande (nu avsatta och åtalade) presidenten i Sydkorea Park Geun-Hye i utbyte mot politiskt stöd.

– Det unika fängslandet av chefen för landets mäktigaste chaebol kommer att fungera som en katalysator för att förändra hela samhället, säger Chung Sun-Sup, som driver sajten chaebul.com som granskar konglomeraten, till AFP.

Mer om: Sydkorea Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer