Polisen utreder akrylsyra-händelse

2017-07-12 17:00  

UPPDATERAD. Polisen inleder en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, efter att en container med akrylsyra riskerat att explodera på Händelö i Norrköping.

Larmet kom vid 12.30-tiden på onsdagen. Temperaturen var då uppe i 71 grader, den kritiska gränsen för explosionsrisk. Räddningstjänsten monterade en kylslinga på containern, och vid 16-tiden var temperaturen nere i 36 grader. Containern står på ett industriområde och tillhör ett företag som tillverkar plaster. Under eftermiddagen sjönk temperaturen, för att sedan stiga igen under kvällen.

Containern innehöll en tank med det frätande ämnet akrylsyra, och boende uppmanades tidigare att hålla sig inomhus.

Polisen gör bedömningen att ett brott kan ha inträffat, men i nuläget finns ingen misstänkt, skriver polisen i Östergötland på webben. En teknisk undersökning ska göras på platsen och förhör ska hållas med personer som kan berätta mer om bakgrunden till händelsen.

Skulle tanken ha exploderat fanns risk för utsläpp av akrylsyra. Syran är frätande, har en stickande lukt och kan ge sveda i ögon, irritation i luftvägarna, hosta och andnöd.

Under torsdagsmorgonen kom beskedet att temperaturen sjunkit och att tanken hade kunnat tömmas.

– Vi tömde tanken genom en slang för att minska risken för explosion, och släppte det i ett dike, sade Ulf Kroon, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland, strax före klockan fyra på morgonen.

Ett mindre område kring containern kommer fortfarande att vara avspärrat. Personal vid ett fåtal företag i närheten kommer inte att kunna ta sig till sina jobb.

Akrylsyra, eller propensyra, framställs industriellt av propen. Ett viktigt använingsområde för akrylsyra är vid tillverkning av polymetylmetakrylat, även kallat plexiglas, enligt Wikipedia.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beskriver i sitt informationssystem RIB Farliga ämnen akrylsyra som en "frätande och brandfarlig vätska, som spontant kan leda till en häftig reaktion".

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt