Obemannade krigsfartyget testat till havs

2016-07-28 14:17  
Ubåtsjägaren som är av typ ASW Continuos Trail Unmanned Vessel, ACTUV, är 40 meter lång och väger 140 ton. Foto: DARPA

Världens största obemannade krigsfartyg har nu provkörts på havet.

Med sin längd på 40 meter är amerikanska Sea Hunter världens största krigsfartyg som kan köras helt utan besättning. Det har utvecklats av USA:s militära forskningsmyndighet Darpa och döptes i april 2016 och har nu enligt ett pressmeddelande för första gången testas till havs.

När det är färdigtestat om två år ska det helt på egen hand kunna  vara till havs i flera månader där främsta uppgiften blir att spana efter ubåtar. Förhoppningen är att ubåtsspaning då bara ska kosta en tiondel så mycket som att ha en konventionell ubåtsjägare i drift.

Under de prov som nu gjorts till havs var fartyget emellertid bemannat där besättningen bland annat testade fartygets hastighet, manöverduglighet, stabilitet, sjövärdighet och bränsleförbrukning.

I nästa testomgång är det de autonoma systemen som ska visa vad de går för. Då blir det bland annat sensorerna och förmågan att följa internationella väjningsregler som sätts på prov.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer