Idag skickar Indien upp sin månraket

2019-07-22 09:26  
Chandrayyan-2 efter att uppdraget i förra veckan avbröts. Foto: Manish Swarup

Indien gör ett nytt försök att landa en farkost på månen.

Tusentals människor har samlats för att bevittna uppskjutningen av rymdfarkosten Chandrayaan-2, som är planerad till 11.30 svensk tid, på ön Sriharikota i östra Indien.

I måndags avbröts ett försök till uppskjutning på grund av en bränsleläcka och avfärden sköts upp. Indiska forskare säger sig nu vara säkra på att problemet är löst.

En och en halv miljard kronor

Arbetet med Chandrayaan-2 har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Den Indientillverkade farkosten, månlandaren och sonden har kostat motsvarande runt en och en halv miljard svenska kronor – en låg summa i sammanhanget. Farkosten planeras cirkulera runt månen i omkring ett år.

Om Indien lyckas blir landet den fjärde nationen i världen att landa en farkost på månen, efter Ryssland, USA och Kina. Landet planerar dessutom att skicka upp en bemannad rymdfarkost inom några år.

Försöket sker drygt 50 år efter Apollo 11:s månlandning 1969

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt