H&M:s vd och Wallenberg FAM satsar på 33-bolag

2017-10-19 15:48  
Fidesmos teknik är inbyggd i svenska smartklockan Kronaby.

H&M:s vd Karl-Johan Persson och Wallenbergsstiftelsernas FAM startar ett nytt riskkapitalbolag. Första investeringen görs i 33-bolaget Fidesmo.

Under de senaste åren har Karl-Johan Persson, vd för H&M, drivit riskkapitalbolaget 41:an Invest tillsammans med Glocalnet-grundaren Stefan Krok.

Sedan starten har 41:an Invest satsat satsat drygt 100 miljon kronor i företag som exempelvis Kivra, My Academy och Budbee.

Nu börjar samma duo på en ny kula tillsammans med Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM.

Namnet på gemensamma riskkapitalbolaget är 82:an Invest, och den första investeringen görs i 33-listanföretaget Fidesmo.

Läs mer: Smart chipp fixar vardag utan kort

Det unga Stocksholmsföretagets innovation är ett smart kort som ska kunna fixa allt från betalningar till säkra inloggningar.

Tekniken som används kombination om av ett chipp och en programvaruplattform. Tillsammans gör de möjligt att från en mobilapp välja vilja funktioner som ska finnas på kortet.

Bland Fidesmos kunder finns Telia, som använder tekniken i passerkort, och bilpoolen Sunfleet.

- Fidesmo har skapat en lösning där man samlar allt på ett chip. Det är ett växande problem, med alla kort som bara har en funktion vardera, som kräver en lösning, säger Stefan Krook till Di Digital.

Läs mer: Här är alla vinnarna på historiska 33-listan

82:an Invest är en av flera aktörer som nu sammanlagt pumpar in 10 miljoner kronor i Fidesmo.

- Det är extremt kul att få in så långsiktiga och stabila investerare som 82:an Invest. Det är väldigt gynnsamt i vår fortsätta resa, säger Mattias Eld, vd.

Vad kommer ni att använda pengar till?

- Det rör sig framför allt om fortsatt teknikutveckling, men också för att titta på andra marknader utanför Sverige.

När kommer vi att få se er teknik i en ny produkt?

- Det vill jag inte svara på, men under nästa år kommer vi att se nyheter som går i den riktningen. Det jag kan säga är att det finns ett antal produkter på väg ut - bland annat chipp som opereras in under huden.

Fidesmo

Gör: Plattform för smarta chip.

Ort: Stockholm.

Startår: 2013.

Anställda: 8.

Omsättning: 34,6 tkr.

Riskkapital: Ja. Summa ej offentlig.

Huvudägare: Grundarna, 41:an Invest, 82:an Invest och Simon Josefsson.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer