Gräsrotsfinansiering ska utredas

2016-07-28 15:06  
Några av de företag och webbtjänster som erbjuder gräsrotsfinansiering.

Reglering kan hindra oseriösa företag.

Regeringen tillsätter en utredning för att kartlägga marknaden för så kallad crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, i Sverige. Men nya regler kan vara hämmande, varnar kritiker.

Gräsrotsfinansiering innebär att flera mindre investerare, ofta privatpersoner, går in med pengar för att finansiera ett företags utveckling av nya produkter eller tjänster.

Utredningen ska bland annat se över om det behövs nya lagar för att reglera marknaden. Intresseorganisationen Företagarna är oroade över att regleringar kan hejda växande affärsrörelser.

– Det finns alltid en risk när man ska gå in och reglera att man reglerar för mycket. Det kan hämma den här typen av finansieringsform och sätta käppar i hjulen för nya initiativ, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Regeringen menar att en reglering snarare kan förhindra oseriösa företag att verka i branschen.

– Alla investeringar innebär ett risktagande. Men vi ska se till att reglerna är tydliga och enkla och att folk vet vad de kan förvänta sig. Att man inte känner att man riskerar att bli lurad, säger Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister.

Mer om: Crowdfunding

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer