Gör en extra penny Big Ben snabbare?

2016-05-06 11:30  

MINIPROBLEMET. Vad blir effekten av att lägga ett mynt på pendelkroppen?

Big Ben är egentligen namnet på den största gjutna klockan, men används mer allmänt för hela klockan inklusive tornet. Det är ett pendelur drivet av lod som hissas upp tre gånger i veckan. Uret går normalt med ett fel som är högst någon sekund, räknat från när klockan först börjar ljuda.

Gången justeras genom att man lägger gamla pennymynt överst på den tunga pendelkroppen. Inverkan av ett mynt är 0,4 sekunder per dygn.

Går klockan fortare eller långsammare när man lägger på ett mynt?

Svaret längre ned på sidan:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lösning: En pendels svängningstid beror inte på pendelns massa utan på dess längd. Men när man lägger ett mynt längst upp på själva pendelkroppen förskjuter man dess masscentrum uppåt, så att pendellängden effektivt sett förkortas.

Uret går då snabbare.

På likande sätt finns det ofta längst ner på en moraklockas pendel en gängad tapp med en mutter som kan skruvas uppåt eller nedåt. Går klockan för långsamt skruvar man upp muttern en aning.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer