Arlanda knappar in på Kastrup

2017-07-17 09:45  
Arlanda knappar in på Kastrup. Foto: Artur Widak / IBL

Danska Kastrup är fortfarande Nordens största flygplats. Men både norska Gardemoen och Arlanda knappar in.

Kastrup hade drygt 14 miljoner passagerare under det första halvåret, en uppgång med 2,3 procent jämfört med samma period i fjol. Men både Gardemoen och Arlanda har haft en betydligt större passagerarökning, med nio procent, och närmar sig alltså den danska storflygplatsen, rapporterar Sydsvenskan som tagit del av färsk statistik från de nordiska flygplatserna. Gardemoen nådde 13,2 miljoner passagerare och Arlanda 12,8 miljoner.

Att Kastrup har så blygsam passagerarökning jämfört med Gardemoen och Arlanda har två orsaker. Många sydsvenska resenärer har valt bort Kastrup till följd av id- och gränskontroller och långa restider med tåg. Dessutom pågår ombyggnationer på Kastrup som tidvis skapar problem.

Fyra på listan är Helsingfors flygplats, som i likhet med Gardemoen och Arlanda växt med nio procent. Helsingfors hade nio miljoner resenärer under januari–juni. Isländska Keflavik är femma med 3,6 miljoner resenärer men har växt i särklass mest: 47 procent.

Den sjätte största flygplatsen i Norden är svensk: Landvetter, med 3,2 miljoner passagerare (+5 procent.)

Mer om: Arlanda Flygplats

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer