100 i teknikbranschen har utvisats

2017-07-18 09:05  
De som utvisats är bland annat IT-arkitekter och dataspecialister. Foto: Bobbo Lauhage/IBL Bildbyrå

Över 100 anställda inom teknikbranschen har utvisats från Sverige sedan 1 januari 2016 – trots att branschen skriker efter högutbildad personal.

De senaste två åren har hundratals inom IT-branschen nekats förlängt uppehållstillstånd och det handlar om allt från IT-arkitekter och systemutvecklare till dataspecialister, skriver SvD Näringsliv som tagit del av statistik från Migrationsverket.

Teknikföretag riktar kritik mot regeringen som tillåter att kompetent personal utvisas på grund av små, byråkratiska missar från arbetsgivarens sida. Till exempel för att personer har tagit ut för lite semester, eller för att chefer gett dem för lite lön.

Regeringen har föreslagit en lagändring som ger Migrationsverket möjlighet att återkalla tidsbegränsade uppehållstillstånd för arbete. Men under tiden fortsätter utvisningarna, vilket skulle kunna stoppas med en förordning, enligt en advokat som SvD talat med.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt