Vrakfynden vid Vaxholm var från 1600-talet

2020-03-10 07:33  
Styrbordssida på det vraket som hittats utanför Vaxholm norr om Stockholm. Skeppet tros kunna vara ett systerskepp till regalskeppet Vasa som kantrade och sjönk på sin ljungfruresa år 1628. Foto: Jimmy Hansson/Statens Maritima och Transporthisttoriska museer

Analys av träprover från höstens fynd av två gamla örlogsskepp utanför Vaxholm bekräftar marinarkeologernas första antaganden om att de är från 1600-talets första hälft.

Tyvärr saknades ett okänt antal årsringar vilket gör det omöjligt att fastställa exakt årtal, rapporterar Vrak - museum of wrecks, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Läs mer: Vasas tvillingskepp hittat utanför Vaxholm

Men proverna visar att skeppen bör ha byggts under 1620–1630-talen, vilket stämmer bra överens med teorierna om att fynden skulle kunna komma från något av regalskeppet Vasas systerfartyg.

Nu väntar fler dykningar och undersökningar för att med säkerhet kunna identifiera den två örlogsskeppen.

Mer om: Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt