Vrak från danska slavskepp hittade i Karibien

2018-10-18 11:17  
Arkivbild på dykare i karibiskt vatten. Foto: Rob Griffith/AP/TT

Danska och amerikanska arkeologer har med stor sannolikhet identifierat vraken från de två danska slavskeppen "Christianus Quintus" och "Fridericus Quartus".

De båda skeppen försvann år 1710 efter en strapatsfylld seglats från Afrika mot vad som då var känt som den danska kolonin Dansk Vestindien, numera Amerikanska Jungfruöarna.

Vraken hittades redan på 1970-talet utanför Costa Ricas kust, men det är först under de senaste åren som forskningen kunnat berätta mer om de förmultnade brädorna på havsbottnen.

Läs mer: Spår av vikingaskepp hittat nära svensk gräns

Ett tydligt tecken på att skeppen faktiskt är danska har nu hittas – ett paket med 38.600 danska tegelstenar, berättar gruppen av marinarkeologer och historiker.

På sin resa mot ön Saint Thomas i Dansk Vestindien drabbades skeppen av orkaner och dödliga sjukdomar, slavarna gjorde uppror och besättningen navigerade fel. Till slut gjorde bristen på mat att ett myteri bröt ut ombord.

Läs mer: Cooks legendariska skepp Endeavour nära att hittas

Det ena skeppet "Christianus Quintus" är särskilt omtalat eftersom det var på det som Danmarks store sjöhjälte Peter Tordenskjold fick sitt första arbete till sjöss.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt