Vikingasvärd hittat i antik stad i Turkiet

2018-11-26 08:05  
Foto: Supplied, Akdeniz University

Ett vikingasvärd har hittats i den antika staden Patara i sydvästra Turkiet. Svärdet, som dateras till 800-900-talet, tros ha tillhört en viking som tjänstgjorde som legosoldat i den bysantiska armén.

Svärdet hittades under utgrävningar i Patara, en gång huvudstad i det antika lykiska riket, skriver den turkiska tidningen Daily Sahab. Enligt professor Feyzullah Sahin på Akdeniz-universitetet rör det sig definitivt om ett vikingasvärd.

Svärdet är i sitt nuvarande skick 43,2 centimeter långt, och bär typiska kännetecken för vikingasvärd som kategoriserats av den norske arkeologen Jan Petersen i början av 1900-talet.

Läs mer: Åttaåring badade – hittade svärd från järnåldern

Fram till fyndet i Patara har endast ett annat svärd av liknande slag hittats som tyder på vikingars närvaro i Anatolien, enligt professor Feyzullah Sahin.

Fedir Androshchuk vid Uppsala universitet, som är expert på vikingatiden, betecknar fyndet som intressant.

– Skriftliga källor säger att nordborna fanns där, men det saknas materiella belägg för vikingarnas närvaro i Turkiet, säger han till TT.

Han eftersöker dock mer information om när fyndet gjorts, och i vilket sammanhang.

Läs mer: Runsten upptäcktes vid renovering i kyrka

Vikingar värvades från tidigt 900-tal till den bysantiska armén och tjänstgjorde under namnet väringar som livvakter åt bysantiska härskare. Patara var en av Lykiens viktigaste hamn- och handelsstäder och vikingasvärdet tros ha tillhört en viking som deltog i sjöslag.

Utgrävningarna i Pataraområdet har pågått under 30 år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt