Vidrigheter eller delikatesser? 10 maträtter som lätt väcker äckelkänslor

2019-06-02 06:30  

Risvin med smak av döda möss, lagrade ”tusenåriga” ägg och åtta andra rätter som säkert inte dyker upp på nästa festbuffé. Vilken av dem skulle du vilja smaka på?

En utställning på evenemangslokalen Slagthuset i Malmö fokuserar på de äckligaste maträtterna och livsmedlen man kan tänka sig.

Men många av de 80 exemplen som ryms i ”Disgusting Food Museum” kan också ses som delikatesser. Allt beror på vem det är som smakar på anrättningen. Lakrits och fläskkött är inte lika äckligt som tjurpenis eller jäst hästmjölk. Eller?

Surströmming. Foto: SANDBERG MAGNUS+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

1. Den jästa surströmmingen är festligt för vissa svenskar men förskräckligt för nästan alla andra.

Marsvin. Foto: imago stock

2. Marsvin är söta, och många har svårt att förlika sig med att ”Cuy” är en nationalrätt i Peru.

Fårost med insektslarver. Foto: AnjaBarteTelin/Splash / SplashNe

3. Kletig Casu marzu, en fårost från Sardinien, får smak och konsistens från de insektslarver som lever i den.

Jäst tofu. Foto: Originoo Image Technologies Co. Limited / Alamy

4. Jäst tofu finns i hundratals stinkande varianter i hela Kina. Principen är inte olik surströmming.

Jäst grönlandshaj. Foto: Guy Brown / Alamy

5. Köttet från håkäringen, grönlandshajen, är giftigt. Men på Island görs det ätligt genom att jäsa och torka det i flera månader. Lukten av ammoniak från ”hákarl” är extremt stark.

Durian. Foto: imago stock

6. Durian. ”Frukternas kung” i Sydostasien kan smaka som marsansås, men kan lukta lösningsmedel, avlopp eller rutten lök.

Risvin med döda musungar. Foto: AnjaBarteTelin/Splash / SplashNe

7. Risvin med dränkta musbäbisar är en nischprodukt i södra Kina. Den anses vara bra mot till exempel astma.

Kopi luwak. Kaffebönor. Foto: AnjaBarteTelin/Splash / SplashNe

8. Indiska palmmårdar äter kaffefrukter, och bajsar ut fröna. Dessa, kopi luwak, samlas in och blir kaffe. Mer av ett jippo än en smaksensation.

Lagrade ägg. Foto: AnjaBarteTelin/Splash / SplashNe

9. ”Tusenåriga ägg” bakas i lera, osläckt kalk och andra ingredienser i ett par månader. Lukten är hemsk, smaken är mild och salt.

Jell-O. Foto: rainbow33 / Alamy

10. ”Jell-O salad” är resultatet av en marknadsföringskampanj på 1960-talet. Frukt och grönsaker gjuts in i söt gelatin och sätts på middagsbordet.

 

Utställningen pågår till 1 september 2019.

Artikeln publicerades först i Teknikhistoria nr 12/2018. Läs mer här om du vill prenumerera på tidningen.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt