Vandrare fann vikingasvärd

2015-11-24 16:01  

TEKNIKHISTORIA. På något sätt hamnade ett vikingasvärd under en sten för att hittas mer än tusen år senare av en fjällvandrare. Den välbevarade klingan ska nu tas om hand av museet i Bergen.

Någon gång kring år 750 blev ett svärd lämnat på farvägen över Haukelifjäll mellan väst- och östlandet på gränsen mot Telemark. Det återfanns mer än 1 200 år senare under några stenar av fjällvandraren Göran Olsen. Efter tre år lämnade han över det till arkeologer vid Bergen Museum.

Svärdet är 77 centimeter långt och eneggat. Det har hjälpt forskarna att datera vapnet, eftersom tvåeggade svärd kom först senare under vikingatiden. Svärdsmodellen, "vestlands-typen" var vanlig i södra Norge. De var dyra ägodelar, inte något för vanligt folk.

Exemplaret från Haukelifjäll är mycket välbevarat och har knappt fått mer än ett lager rost sedan det smiddes.

Hur svärdet hamnat på den avsides platsen vet man inte. Till våren ska arkeologer undersöka fyndplatsen efter fler föremål eller spår som kan visa om det har funnits en grav på platsen.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt