Urtidsjättereptilen Lisowicia hittad av Uppsalaforskare i Polen

2018-11-23 10:07  

Fossil från en tidigare okänd däggdjursliknande reptil, stor som en elefant. Det har forskare vid Uppsala universitet hittat under utgrävningar i Polen.

Arten Lisowicia bojani levde för över 200 miljoner år sedan. Den tillhör en typ av växtätande, däggdjursliknande reptiler kallade dicynodonter, en underart till therapsider som var föregångare till dagens däggdjur.

Lisowicia var ungefär 4,5 meter lång, 2,6 meter hög och vägde ungefär 9 ton, vilket är 40 procent större än någon hittills identifierad dicynodont, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Läs mer: Ny dinosaurie upptäckt i Argentina

"Lisowicia är den yngsta dicynodonten som hittats och den största landlevande fyrfotingen under trias (252-201 miljoner år sedan) som inte var en dinosaurie. Lisowicia är otroligt spännande för den motsäger många av våra hypoteser om däggdjursliknande reptiler under trias när det kommer till storlek, benstruktur och ålder", skriver Grzegorz Niedzwiedzki, forskare vid Uppsala universitet.

Sedan de första fynden 2005 har över 1.000 ben och benfragment samlats in, inklusive fossil från Lisowicia, i den polska byn Lisowice som fått ge arten dess namn.

Läs mer: Djur fanns på jorden 100 miljoner år tidigare

Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Mer om: Arkeologi Fossil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt