Unik natur längst i norr

2016-07-18 06:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Laponia är ett så gott som orört landskap. I världsarvet finns spår av människor sedan flera tusen år tillbaka.

Laponia, latin för Lappland, är det största området med hyfsat orörd natur i Europa. På 9 400 kvadratkilometer finns fyra nationalparker; Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Världsarvet inkluderar också två naturreservat, Sjaunja och Stubba. I området finns hotade växt- och djurarter och stora bestånd av bland annat brunbjörn.

Men det klassas dessutom som kulturområde eftersom samerna fortfarande använder delar av området som betesmark.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

I Laponia finns fynd av stenknivar och andra kvartsitredskap från yngre stenåldern, 4 200 år f.v.t. Det finns många fynd av stenskrapor av olika slag. Från medeltiden finns fynd av knivar av järn.

Längs floderna finns spår av boplatser från stenåldern och framåt, och det finns många lämningar efter renskötsel sedan åtminstone 500 år.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

 

Laponia

År: 1996

Motivering: "Området är av ett enastående universellt värde då det uppvisar exempel på pågående geologiska, biologiska och ekologiska processer, en enorm rikedom på naturfenomen av exceptionell skönhet och en betydande biologisk mångfald inklusive en population av brunbjörn och en alpin flora."

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt