Två datorpionjärer får Frihetsmedaljen

2016-11-23 10:26  

Margaret Hamilton och Grace Hopper skapade banbrytande ny teknik. Nu hedras de av Barack Obama.

Margaret Hamiltons mjukvara tog Apollo 11 till månen. Nu har president Barack Obama tilldelat henne Frihetsmedaljen, den främsta civila utmärkelsen i USA.

Sajten Tecchrunch skriver att Hamilton började arbeta som programmerare vid MIT, en position som snart tog henne till NASA:s rymdprogram. Hennes system till Apollo 11 säkerställde en säker månlandning. Vid ett tillfälle slog systemet larm om att det var på väg att överbelastas, men Hamilton hade designat det så att endast de allra mest nödvändiga funktionerna prioriterades.

Obama delade också ut Frihetsmedaljen till datorpionjären Grace Hopper (postumt, Hopper dog 1992). Hon var en av de drivande krafterna bakom den moderna datorn, skapade den första fungerande kompilatorn och designade ett av de första programmeringsspråken.

Techrunch skriver att hon populariserade termen "debug" efter att ha hittat en mal i en Harvard-dator. Hon fick senare smeknamnet Amazing Grace.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt