Tusentals medeltida mynt funna i gamla kyrkors golv

2018-10-10 09:15  
Heddal stavkyrka i Norge som byggdes under första delen av 120-talet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix / TT

De tusentals mynt som hittats under golvplankorna i skandinaviska kyrkor genom åren ger forskarna nya insikter i hur kyrkobesöken såg ut under medeltiden.

Fler än 100.000 mynt, hårnålar och andra lösa föremål från medeltiden har hittats under golvplankorna i Sverige, Norge och Danmark. Svein Harald Gullbekk, arkeolog vid Oslo universitet i Norge har nu kartlagt fynden och fram träder ett mönster: Under medeltiden stod de kvinnliga kyrkobesökarna på den norra sidan av kyrkorummet, medan männen stod på den södra.

– När vi undersökte var hårnålar, pärlor och andra objekt som hör till kvinnor hade hittats i Bunge kyrka på Gotland, upptäckte vi att mer än 95 procent av fynden hade gjorts på den norra sidan, säger Svein Harald Gullbekk till Science Nordic.

Läs mer: Medeltida sigill hittat på Biskops Arnö

Ingen slump

Under medeltiden stod antagligen de flesta kyrkobesökarna upp under gudstjänsten, medan de gamla och sjuka satt på bänkar som stod längs sidorna. Kartläggningen bekräftar att kyrkorna även delade upp sina besökare efter kön.

Att kvinnorna hamnade på den norra sidan var, av allt att döma, ingen slump, eftersom norr associerades med naturens mörka och kalla krafter, till skillnad från söder.

Läs mer: Åttaåring badade – hittade svärd från järnåldern

Merparten av fynden har gjorts på Gotland och i Norge där 28 stavkyrkor från denna tid fortfarande finns bevarade. Bara i dessa kyrkor, som alltså består av trä, har det hittats mer än 20.000 mynt under golvplankorna, fynd som har daterats till åren 1180-1320.

Förkortad skärseld

Svein Harald Gullbekk tror inte att mynten har placerats under brädorna med flit, utan att de har tappats under de otaliga gudstjänster som hållits där genom århundradena. Annan forskning tyder på att folk tog med sig pengar till kyrkorna som betalning för exempelvis avlatsbrev, det vill säga ett papper som gav dig förlåtelse för olika typer av "synder" eller som betalning för att förkorta sin tid i skärselden.

Läs mer: Vad betyder den mystiska skriften?

– Varje mynt erbjuder ett fönster till religiös aktivitet. De säger också en del om hur pengar användes i kyrkosammanhang och hur långt användningen av pengar hade kommit vid olika tidpunkter, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt