Tusenårig guldskatt upptäckt i Israel

2020-08-24 12:32  

En kruka med 1 100 år gamla guldmynt har hittats vid en utgrävning i centrala Israel.

Fyndet gjordes av en grupp tonåringar som arbetar som volontärer vid en utgrävning inför ett planerat bygge av bostäder. De 425 mynten är av rent guld och var valuta i abbasidernas islamiska kalifat, som var en dominerande stormakt i Mellanöstern mellan 700- och 1200-talen.

– Personen som begravde den här skatten för 1 100 år sedan måste ha planerat att hämta den igen och säkrade också kärlet med en spik så att det satt fast. Vi kan bara gissa vad det var som hindrade honom från att hämta den här skatten igen, säger utgrävningens ledare Liat Nadav-Ziv.

Läs mer: ”Mad Max”-maskin på smältverket Vargön Alloys

Då, på 900-talet, fanns verkstäder i området. De många mynten lär ha utgjort en smärre förmögenhet, enligt Robert Kool, myntexpert vid Israels myndighet med ansvar för fornlämningar.

Läs mer: Teslabatterierna räddade elnätet vid jätteavbrottet

– Med en sådan summa hade en person till exempel kunnat köpa ett lyxigt hus i ett av de bästa områdena i Fustat, den enorma och rika huvudstaden i Egypten på den tiden, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt