Tomlinson@andrasidan.nu

2016-04-07 00:00  
Ray Tomlinson skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via Arpanet, en föregångare till Internet.

TEKNIKHISTORIA Ray Tomlinson fick en idé för hur namn och domännamn skulle skiljas åt: @-symbolen. Han ligger bakom det första e-postsystemet.

Historien om Ray Tomlinson fick spridning världen över när han dog i en hjärtattack den 6 mars.

Det är en historia om en man född 1941 som tog examen vid de kända tekniska instituten Rensselaer Polytechnic Institute i New York och MIT i Cambridge i USA-delstaten Massachusetts.

Han var elingenjör och arbetade som programmerare. 1971 arbetade han för ett teknikföretag i Boston när han började fundera på hur man skulle kunna skicka meddelanden mellan datorer.

Datorer var gigantiska maskiner och meddelanden mellan dessa kunde bara skickas inom mindre begränsade nätverk.

Han skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via Arpanet, en föregångare till Internet. Men mejlet är raderat och han har sagt att han glömt vad det innehöll för att "det var värt att glömma".

Det tog många år innan e-posten blev något som fler kunde ta del av. Det var när persondatorerna slog igenom mot slutet av 80-talet som tekniken började spridas.

För att skilja personnamn och domännamn valde Ray Tomlinson at-tecknet, snabel-a eller kanelbulle. Kort och gott: @.

Han ska ha sagt i någon intervju att tecknet skapar en känsla av plats. Och var ett lämpligt tecken eftersom @-tecknet är enda prepositionen på tangentbordet.

Precis som första e-postbrevet glömdes hela hans gärning bort tills 1994 då frågan ställdes om vem som uppfann e-posten och Ray Tomlinson själv gav sig till känna.

Tomlinson blev 74 år gammal.

 

 

 

Bildtext:

Ray Tomlinson skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via Arpanet, en föregångare till Internet.

Om Ray Tomlinson

Namn: Raymond Samuel Tomlinson

Född: April 23, 1941 i Amsterdam/New York.

Död: 5 Mars, 2016 i en hjärtattack. Blev 74 år.

Nationalitet: Amerikan.

Yrke: Dataprogrammerare, uppfinnare, elingenjör.

Känd för: Uppfann det första e-postsystemet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt