Tillverkning lyftes av dragmaskin

2015-11-14 06:00  

I dag finns flera polkagristillverkare i Gränna. Tillverkningsmetoderna är i stort sett likadana som på Amalia Erikssons tid. En viss teknisk utveckling har skett under åren, främst i form av dragmaskinen och vaggan.

Dragmaskinen hjälper till att knåda in luft i degen för att polkagrisen ska bli vit och porös. Det görs genom stag som degen fästs på och som sedan snurrar runt. På Amalia Erikssons tid arbetades luften in i degen för hand med hjälp av en krok på väggen.

Lars-Göran Blom, som driver L-G:s polkagriskokeri i Gränna, berättar att det var polkagristillverkaren Carl-Göran Cabbe som uppfann dragmaskinen i början av 1970-talet:

– Det gick åt mycket polkagrisar på sommaren så det var lite jobbigt att stå och dra i degen. Carl-Göran Cabbe kom på att ta två cykelnav och byggde en sån maskin.

Lars-Göran Bloms egen dragmaskin består av en elmotor som driver runt stagen med hjälp av en cykelkedja. Maskinen kan arbeta in luft i degen på cirka två minuter medan det tar ungefär det dubbla att göra det för hand.

– Men det är mer krafterna man sparar. Ska man göra det en del dag i åtta timmar underlättar dragmaskinen mycket, säger Lars-Göran Blom.

Vaggan är en annan uppfinning som har underlättat tillverkningen. Det är en maskin som snurrar stängerna medan de svalnar, så att de inte ska förlora sin runda form.

Linda Nohrstedt

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt