Textilindustrins historia tar plats på ny utställning

2016-04-07 14:33  
Borås historia hänger ihop med textilierna. Detta berättas på Textilmuseet, där den nya utställningen "Textil kraft" handlar om tillverkningsprocessen. Foto: Textilmuseet Foto: Textilmuseet

Textilmuseet i Borås öppnar en ny utställning om textilindustrin. I och med det är museets maskinsamling tillbaka för allmänt beskådande.

I Borås är forskningen och utvecklingen kring textiler fortfarande stark, trots att så lite av den svenska produktionen finns kvar. Industristadens historia berättas på Textilmuseet, där den nya utställningen "Textil kraft" handlar om tillverkningsprocessen.

Borås historia hänger ihop med textilierna. På 1800-talet fick staden flera bomullsfabriker, och ytterligare flera textilfabriker vid sekelskiftet. Efter andra världskriget kom ytterligare en tillväxtvåg i stadens textilbransch, bland annat med modeföretaget Algots som drivkraft.

Textilkrisen på 1970 och 1980-talen slog hårt mot staden. Algots var ett av företagen som inte klarade sig.

Men redan på tidigt 1970-tal började eldsjälar samla maskiner och föremål från de gamla industrierna. Så uppstod Textilmuseet.

Efter museets senaste flytt 2010 har utställningarna gjorts om. Museet har en av de största samlingarna av textilmaskiner i Europa, och nu har de flyttats ut i ljuset. I en "fabrikslokal" visas tillverkning från fiber till tyg. I "Textil kraft" ingår också en titt på framtidens textilteknik.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt