Svårtolkade fläckar från Andrées expedition

2019-10-15 09:45  

Mysteriet kring Andrées ödesdigra polarexpedition lever vidare. De senaste provsvaren från Bea Uusmas forskning gav inga entydiga svar – i alla fall inte ännu.

”Det funkade inte, det visade inte på något spår av blod”, skriver hon på Instagram.

Det är mörka fläckar i fodret på en 122 år gammal kavaj som gett nytt hopp om att kunna lösa mysteriet kring den mytomspunna ballongexpeditionen 1897. Men provsvaren gav – i alla fall tills vidare – inga nya insikter om varför Salomon August Andrée och hans medresenärer Nils Strindberg och Knut Frænkel dog på Vitön, meddelar forskaren Bea Uusma.

I stället blev svaret att de eventuella blodspåren kan ha förstörts av att tyget legat utomhus för länge, eller av att plagget sköljdes i formalin på 1930-talet.

Läs mer: Polarforskarna ska frysa in sitt fartyg i 13 månader

Uusma misstänker dock fortfarande att fläckarna, som hon hittat i Knut Frænkels kavaj är spår av blod. Det har bara inte gått att bevisa eller motbevisa. Ännu.

– Man kanske tänker att det är för gammalt, att det har gått för lång tid. Men jag tänker tvärtom, att det har gått för kort tid, säger Bea Uusma till P4 Jönköping.

– Om 10 eller 20 år så kommer det komma helt nya metoder som gör att man kan se om det är blod eller inte.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt